Kratko blebetanje o Sokratu

NAPOMENA: Dragi čitaoče, ako te ne zanima nestručno blebetanje, onda batali dalje čitanje i idi gledaj u sunce ili tako nešto. Ako pak želiš da nastaviš sa čitanjem, shvati ovaj tekst kao smrtno neozbiljan i nikako drugačije. Hvala na razumevanju.

Elem, za mene antička filozofija počinje od Sokrata. Možda je nepravedno izostaviti Anaksimandra, Anaksimena, Pitagoru, Ksenofana, Parmenida, Protagoru, Heraklita (časna reč umem da nabrojim ova imena, nisam guglao), ali meni je nekako skroz kul da počne od Sokrata. Majke mi. Ovi što tvrde suprotno su ili ozbiljne neznalice, ili su veliki znalci (štreberi) i hoće sve da znaju, a to ne valja i ne može.

Ja, Nikola Ćupas, moderni filozof i savremeni mislilac pronalazim veliku i direktnu povezanost sa Sokratom, doduše preko jedno 7548 naraštaja, ali ne mari. Pazi sad ovamo. Sokratov uticaj na razvoj zapadne filozofije je od neprocenjivog značaja. Da se nije rodio i živeo ne bi ga ni bilo, a samim tim i njegovog dela; Način na koji je umro sigurno je mnogo uticao na one koji su došli posle njega.

Prvenstveno mislim na Platona. Da Sokrat nije popio otrov, Platon bi bio državnik, vaćario bi narod i prodavao malo mudrosti za dobru lovu, a ne bi postao filozof, a da se Platon nije odlučio na filozofski poziv, ne bi Akademija bila osnovana, cela zapadna filozofija bi krenula u potpuno drugom smeru, odnosno u tri piiiiiip materine. Dalje, najbolji Platonov učenik je Aristotel, koji se školovao na akademiji i ostao veliki autoritet do dana današnjeg, a podučavao je jednog od najvećih vojskovođa u istoriji, onog Aleksandra Makedonca, koji je osvojio ¼ tadašnjeg sveta. Itd. itd. sve do današnjih dana, tj. do moje malenkosti. Sve to zahvaljujući Sokratu.

Mudar čova beše Sokrat. Premudar rekli bi stručnjaci (JA). Slažem se sa 99.9% njegovog dela, ali… Ali, koji ti je moj trebalo pred smrt da izgovoriš ’’Znam da ništa ne znam’’?! Zar pored sve svoje genijalnosti da zasereš ovako pred kraj života?

Jako sam ljut na tebe zbog toga. Zahvaljujući tome, svaka budala ističe to načelo kao opravdanje za svoju glupost. Utočište si im pružio dragi moj Sokrate. Sada mogu spokojno da ostanu budale do kraja života, jer si im ti, ti kao ogromna kosmička veličina i autoritet obezbedio alibi kojom brane svu svoju glupost i dva metra oko nje. Pa zašto crni (ne znam da li si bio crn, ali u nas Srba se tako kaže) Sokrate? Iako smo mi Srbi poznati po tome da ne trpimo i ne priznajemo autoritete, a pogotovo od znanja, u ovom slučaju pravi se izuzetak, jer se interes ogromnog dela populacije ogleda u prihvatanju tog načela.

To nije sve mili moj Sokrate. Predvideo si ti to. Želeo si da u budućnosti nadoknadiš i prisvojiš popularnost koju nisi imao za života, a malu si popularnost imao među ljudima od znanja, jer mnogo je više onih koji znaju da ništa ne znaju. Zato si predvideo facebook! Evo, dva i po milenijuma nakon tvoje smrti, prethodno pomenuto načelo svakodnevno, više puta vidim na svom zidu, na ovoj društvenoj mreži. Ne znam da li prođe dan, a da neko ne podeli to sa mnom i sa drugim ljudima, o moj Sokrate.

Neznalice ponosno izgovaraju tvoje reči sa velikim podsmehom i nama i tebi. Boli njih uvo, i nisu ni svesni saznajnog procesa spoznanja tog momenta znati, a ništa ne znati. Oni prosipaju masovno ovu mudrost, da čak ne moraju da se gledaju u ogledalo dok je uče napamet. Težak i dugačak put je za biti budala, ali oni uvek iskopaju neku prečicu, a tek u situaciji kada treba opravdati svoju glupost, možeš misliti (ustvari ne možeš, jer si mrtav).

Sokrate lebac mu poljubim, oni pišu tvoje reči bez navodnika! Većina njih piše tvoje i reči drugih velikana antičkog doba bez interpunkcijskih znaka. Bogohulnici i nepoštovaoci. Lopovi i nepismenjaci, a tebi je jedino bilo u glavi da uploviš u mejnstrim vode posle skončanja života. Hipsteru jedan. Vidi kakvom ruglu izvrću tvoje delo isti oni preko kojih si obezbedio selebriti status.

Nemanje sopstvenih misli i nedostatak originalnosti nužno vodi u apsolutnu nezainteresovanost, ili, kao u ovom slučaju, posezanjem za drevnim mudrostima. Zato budale i ne posuđuju, već kradu, a brane se tvojim načelom kada budu uhvaćeni. Debelo si zafrknuo radnju Sokrate, ali ako ti je za utehu, svaki post koji sadrži tvoje misli ima 50+ lajkova na fejsbuku.

Osim ove sitnice, koja diže toliku prašinu za sobom, ja tvom radu i delu ne zameram ništa više. I ’’znam da ništa ne znam’’ još da trtljam o ovoj temi. Toliko. Večna ti slava.

Znao sam da ništa ne znate 😉

 

Drugarski, Nikola Ćupas

Advertisements

7 thoughts on “Kratko blebetanje o Sokratu

Komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s