Top 10 najboljih turbo & treš sranja svih vremena

Na ovoj listi se nalaze pesme koje govore o onim univerzalnim i večnim temama. One prenose  snažne i velike poruke. Dakle, nema budalaština kao što pevaju Ekrem, Neško Bridžis i ostala ekipa iz tog miljea. Uz svaku pesmu, potrudio sam se da dam i kratku analizu, odnosno tumačenje iste iz moje vizure. Uostalom, da ne odugovlačim previše… 🙂

10. Tomislav Čolović – Mali mrav

Evergreen. “Mali mrav“ ili ti “Tit fuck“ šatorska pesma. Svakako jedna od najomiljenijih pesama svih narodnih veselja koja se odigravaju pod  šatrama od Vranja do Subotice. A bedra takođe od Vranja do Subotice teraju bale na usta primitivaca. Autor ne baš lucidno, već pomalo perfidno koristi metaforu sa zalutalim mravom. Kao što ste čuli u pesmi (ako ste slušali uopšte), on bi da menja mesto sa mravom koji je međ’ Ajšine grudi… Ko će pobediti u tom sukobu? Mrav ili Toma? Šatro mangup, taj benevolentni seksista, kroz celu pesmu iskazuje ljubomoru, te kroz nju želi da trampi mesto sa mravom, a ovaj luta sve dublje i dublje… Navijamo za mrava.

9. Srećko Jovović – Nek me ne zaborave devojke sa Morave

Neko će reći da sam pristrasan, pošto i ja dolazim sa Morave. Ali, ta reka je toliko opevana u našoj muzici, pa kontam da lista bez Morave ne mož’ da postoji. Elem, ovo je jako nostalgična pesma. Budi tu praiskonsku povezanost sa rodnim krajem i mladost provedenu u njemu. Vidite, Srećko “peva“ o njemu zato što verovatno od kad se uputio iz svog sela u beli svet nije ni imao devojku, pa sada kuka da ga ne zaborave devojke iz doba kad je bio tinejdžer. Ne brini Srećko, ne postoji šansa da te zaborave, jer svaki put kad budu čule ovu tvoju pesmu, ima da im presedne i poznanstvo sa tobom, a kamoli ljubakanje po senicima.

8. Biber – Prijo kako ćemo

Ovo je tako realna pesma, koja na najplastičniji način u dobrom procentu opisuje svadbarske odnose prijatelja i prije ruralnih područja majke Srbije. Ok, ne samo svadbarskih. Biber je odlučio da zaobiđe stilske figure, metafore, već odma udario pravo u centar. Na priju! Ali, majstor Bile ovde ne govori samo o šturom nabacivanju priji, već to nabacivanje ide uz grožđe i livadu, koje prati neki havajski fanki ritam. Znači, Bile je u fazonu, zdrav život, zelenilo, zdrava hrana, a posebna pohvala Biletovom zavodničkom osmehu na 2:33.

7. Mersa Miljaković – Svi mi kažu da moj dragi pije

E, ova žena u grob čoveka ima da otera, a i sebe zajedno sa njim. Tipična alkoholičarska pesma. On šljoka, njoj to govore, ali ona neće da ga grdi, nego od usta odvaja da mu kupi rakiju. Ustvari, tu dolazimo do najveće dileme, i zato je ova pesma na sedmom pesmu. Priča je mnogo zamršenija i komplikovanija nego što se čini na prvu. Da li ona stvarno voli njega, ili voli njega zato što on voli rakiju, ili pak voli samo da šljoka rakiju i treba joj neko društvo u silnom opijanju. Nije joj gušt da cirka sama, a sebi obezbeđuje odličan alibi pred svetom, jer se dragi  leši pred narodom, a ona jok. Razmislite, nije ni malčice jednostavno rastumačiti ovo…

6. Viki Miljković – Bež’ Milane

Zabranjena ljubav… U startu obećava. Srbija danas, dominacija patrijarhata, on nju voli, ali njen ćale naoružan do zuba poteže pušku na “njojzinog“ momka. Voli i ona njega, zato ga i upozorava da je ćale skinuo dvocevku sa tavana, te da vlada vanredno stanje oko mladine kuće. Vidite, tu je ograničena i njena sloboda, jer je ćale drži pod katancem. Ali, nada da se stari otac uroka od radže nakon uspešnog proteravanja budućeg zeta, kako bi uspešno pobegla sa njim, održava je u životu. Ona strepi, ali mora da istraje. Raskid i prkošenje patrijarhatu je borba. Proces. Ali, da bi se u potpunosti ostvario predlažem malu izmenu u refrenu:

“Bež’ Milane, moja ružo
ćale mi se naoružo
u vazduh će sve da digne
ne daj, Bože, da te stigne“

Nije mi jasan treći stih. Mislim ok je, ali nekako mi nije baš najodređeniji. Kontam da bi mnogo bolje umesto “u vazduh će sve da digne“, pasovalo “krstaču će ti digne“. Razmislite, direktno se odnosi na smrt udvarača, bez potencijalne kolateralne štete. Kratko, jasno, jebitačno.

5. Zorica junior – Padeži

Ova stvar je čista edukacija! Molim lepo. Pazi, ona zna sve, ali najbolje padeže. Doduše, u ovoj pesmi broji do četiri, ali to sad nije bitno… Pokušajte da se setite jednog izvođača/ice sa ovih prostora koji/a je u svojim pesmama pokušao/la da peva o gramatici našeg jezika, na ovako zanimljiv i duhovit način. Zoki je objasnila. I ne samo to! Govori nam o svojoj vernosti, da voli samo njega, kao i da je on deo njenog srca. Pa divno. Ljubav i padeži. Padeži i ljubav. Ljubav prema padežima i njemu istovremeno. Spoj nespojivog, ali ne i za Zoki juniorku. Zorule, veliki respect. ❤

4. Tomislav Čolović – Prešla voda preko poda

Verujem da je za mnoge ova pesma iznenađenje. Međutim, ona govori o sreći, odlasku sreće, potencijalnom povratku sreće, prolasku sreće, sudbini, grehu, kletvi, dušmanima, Bogu, smislu života, ma ovu stvar bi antički filozofi tumačili i tumačili. I sve to u dve strofe i dva refrena! E, to je pravo umeće dragi moji čitaoci. Ta lirika, to pripovedanje, ta kontradiktornost, ta rima… Da se naježi čovek.

“Neće srce istinu da krije
kad se voli, greh ukrasti nije
zašto ode iz života moga
kamen nisam bacao na Boga“

Ne znam stvarno, ali ovi stihovi bacaju u rebus, i definitivno nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

3. Zlata Petrović – Oaza sreće

Nauko XXI veka ćuti, slušaj i uči. Samo jedan stih, jedan kratki stih je dovoljan da neku pesmu učini besmrtnom. Upravo to imamo u ovoj pesmi nad pesmama! Ona otvara i druge dimenzije. Metafizičku i kosmičku na primer, ali i ne mora da otvara sad. Nego bre, hoću da kažem, čista avangarda u svakom smislu. Pomerila je granice u ne samo muzičkom svetu. Ovo je daleko više od toga. Dala je odgovor na jedno od najvažnijih pitanja u istoriji ljudske vrste. Umetnost još jednom pokazuje svoju bitnost, značaj i važnost za čovečanstvo.

“Ti imaš ćerku ona je žensko“

Toliko. Idemo dalje.

2. Laser Topalović Brka – Mobilni telefon

Ova stvar… Ova stvar je tako jebeno moćna! Pazite samo prve dve strofe:

“Mobilni telefon
kad zora zarudi
mobilni telefon
on me pesmom budi

Mobilni telefon
širi moje grudi
mobilni telefon
ja ga imam ljudi“

Prvi put kad sam čuo ovu stvar, nedvosmisleno sam došao do zaključka da je na autora teksta uticala Bekonova “Nova nauka“ (New science). Znate ono, da nuka ne služi samo da uveća čovekovo znanje o prirodi, već i da pruži mogućnost čoveku da ovaj ovlada njome, prilagodi je svojim  potrebama i na taj način stvori bolji život. Možete li da zamislite danas život bez mobilnog telefona? M? Naravno da ne. Dakle, u samom startu ova pesma ima i vizionarsku crtu. Izražava najveće divljenje prema ovoj spravici koja u mnogo čemu olakšava naš život. Mada, moram da naglasim da je možda malo i preterano oduševljenje ovom tehničkom napravicom. Samo da ne dođe do otuđenja, ali to je sad druga tema. Brka je opevao i ispevao pesmu kakva se nikad ranije ispevala nije. Niti će.

1. Minela – Ti propadaš

E, ovo vam je smrtna ljubav. Keve mi. Mislim, ona nije normalna, to je sigurno. Umesto na prvu da pljune stoku, da se okrene i ode, prijavi đubre policiji i centru za odvikavanje, ona jok. Trpi i dalje njegova sranja, i još hoće robinja njegova da bude. Heeeej! Pa, dođe mi da je pozovem, al’ ajd, nemam pravo da se mešam. Pazite, ova pesma je na prvom mestu zato što nosi toliko značajnu, snažnu i univerzalnu poruku za sva vremena. Toliko jasno ukazuje na propadanje notornih alkosa i narkomana, da čini mi se, ne postoji pesma na našim prostorima koja to bolje kazuje.

Za kraj, posle ovog mučenja, evo malo prave muzike. Živeli. 🙂

 

Drugarski, Nikola Ćupas

Advertisements

One thought on “Top 10 najboljih turbo & treš sranja svih vremena

Komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s