Boranija

Celi dan radite, pa nakon posla jurcate tamo amo, te završi ono, te odradi ovo, vidi se sa ovim, pokupi usput, odnesi, i na kraju dana se potpuno slomljeni polagački približavate toplom porodičnom gnezdu, razmišljate jedino o kvalitetnom obroku, neprestano gutajući pljuvačku i slušajući creva kako zapomažu. Koliko puta vam se dogodilo da mrtvi gladni nakon iscrpljujućeg dana van kuće dođete domu svom, a ukućani vas dočekaju sa nekim jelom koje mrzite najviše na svetu?

Ako nešto mrzim i ne mogu, ne da jedem, nego ne mogu da gledam, to je Phaseolus vulgaris, ili ti na srpskom: boranija! I kada bi znao kako izgleda u ranom stadijumu vegetacije, počupao bih je iz bašte!

Ovako izgleda!

Kada bi kao klinja napravio neku štetu, roditelji bi me uvek kažnjavali tako da moram da pojedem pun tanjir boranije. Ne znate vi koje su to muke. U početku sam jeo plačući, ali kasnije sam se suprotstavio i odbijao, makar i po cenu šibanja prutićem. Videvši da pružam jako otpor i da nema vajde nastaviti sa tom vrstom kazne, matorci su odustali. Bila mi je muka od samog tog mirisa i javljao mi se nagon za bljuckanjem. I sada mi je muka. Odvratno izgleda i liči na neke skuvane debele crve, koji u neku ruku i ne izgledaju baš skuvano. Oprostite vi koji je jedete, ali ja je tako vidim. U stvari, baš me briga da li ćete mi oprostiti.

Aman, vidite na šta to liči! Bljaaaak!

Znam, znam, sada ćete reći: “Boranija je jako zdravo povrće. Mahuna sadrži hranljive materije (2,2 g proteina, 0,2 g masnoća, 7,6 g ugljenih hidrata), minerale (52 mg% kalcijuma, 45 mg% fosfora, 0,7 mg% gvožđa, zatim kalijum, magnezijum, mangan, nikal i kobalt) i vitamine (A, B1, B2, PP, C i E) i celulozna vlakna. Posebno treba istaći da hranljivi sastojci mahuna sadrže arginin (supstancu iz grupe glukokina) i inzotol.“

Verujem ja vama. Od reči do reči. Ali džaba, neće duša. A boginje mi ni stomak. A imam i još jedan poseban razlog zašto mrzim boraniju. Kao i većina dece sa sela, navika mi je da krkam meso. Ne mogu da ga se odreknem. Nikako. Nego, kad se sprema boranija, samo se bre upropasti meso koje se stavi u nju! Majke mi rođene. Poprimi onaj miris, i ne može se ni ono pošteno pojesti.

Elem, suština priče je da sam juče imao za ručak boraniju. Zašto onda ovo pišem? Pošto sam nanjušio šta se sprema za ručak (a što se spremi za ručak, to se jede i za večeru, da se ne baci), iskusno sam otišao kod burazera u goste da prespavam i izbegao svu tu boraniju. Današnji dan mi je bio totalni hardkor. Sve sam rekao u prvih nekoliko redova ovog posta.

Dovučem se malopre nekako kući, ni ne presvučem se, već odma tražim da žderem. Čini mi se da mogu boga oca da pojedem. Željno iščekujem neki od baba Zaginih specijaliteta, na brzinu perem ruke, žurno sedam za astal, kad ono: BORANIJA! Muku mi moju! Prevideo sam da otac, a ni brat rođeni ne jedu boraniju. Hrana se ne baca, pa se podgrejalo od juče, pogađate ponovo – da se ne baci! 😦

@popunjen_profil: “Celog života sam na #boranija dijeti. Sve jedem osim boranije.“

Principi su principi, a ja ih se dosledno držim. Zamena obroka je uspešno instalirana, pa sada tako slasno na hleb mažem

Ajvar!! Jer, ajvar zdravlje čuva.

Drugarski pozdrav. 🙂

Advertisements

4 thoughts on “Boranija

Komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s