Selfi je kriv za sve

Poslednjih nekoliko dana velika pažnja javnosti usmerena je na slučaj poznate ličnosti Ane Marije Žujović), koja je preživela nasilje od strane supruga Vladimira Stanojevića. Ceo slučaj bi prošao verovatno sa mnogo manje interesovanja, da Ana Marija po većinskom mišljenju šire javnosti nije napravila jednu kardinalnu grešku. Ona je, nakon što je preživela batine u svom stanu, od strane Vladimira, napravila selfie  i postavila tu fotografiju na društvene mreže. Linč je mogao da počne.

izvor: novosti.rs
izvor fotografije: novosti.rs

Em žena, em u braku, em preživela batine od supruga, em atraktivna – što našu javnost dovodi samo do jednog zaključka: Palite lomaču, kriva je! Malo je to što je preživela fizičko nasilje, sada ćemo i da je dokosurimo psihičkim.

Komentari na portalima, koji imaju veliki broj odobravanja od strane čitateljske publike su u najvećem broju, blagorečeno, užasavajući.

am9

Da li je moguće da neko uvidevši ovakve masnice komentariše to da li se ona slikala ovako ili onako, i gde je postavljala slike? To što je prebijena se zanemaruje istog trenutka i najvažniji aspekt celog slučaja pada u drugi plan.

am6

Spekulacije takođe nedvosmisleno relativizuju muško nasilje, jer ona tobože radi sve ovo kako bi stekla ‘’popularnost’’. Pored toga, ovakvo relativizovanje održava veoma živim predrasude o tome kako treba da izgleda i kako treba da se ponaša žena koja je preživela nasilje – što je poprilično umobolna ideja.

am7

Znači ako preživiš ‘’slabo’’ batinjanje, ili dobiješ ‘’samo’’ jedan udarac – ćuti! To nije nasilje, jel tako?

am2

I džentlmeni opravdaju nasilje, ali samo kad je zasluženo! Takozvano džentlmenstvo je istorijski prevaziđen socijalni konstrukt koji podrazumeva poštovanje hijerarhijskog odnosa unutar veze. Žena mora da zna pravila i obrasce ponašanja, a takođe, mora da ispuni sve etičke norme koje propisuje patrijarhat kako bi uživala privilegiju da bude supruga jednog džentlmena – jer u suprotnom osetiće tešku džentlmensku ruku.

am10

Ovo je do pola tačno, ali druga polovina ‘’a ne nas’’ je zabrinjavajuće netačna! Da, i te kako se tiče nas. Prećutkivanjem i ignorisanjem nasilja postajemo indirektni saučesnici u nasilju. U Srbiji takođe postoji i zakonska obaveza prijavljivanja nasilja!

debil

Ovo je vrhunac primitivizma i apsolutno odsustvo trunke saosećanja za izršeno nasilje. Pseudo humoristični komentari poput ovog, koji se posprdno odnose prema žrtvama nasilja, ne samo da relativizuju, već otežavajuće utiču na druge žene koje su pretrpele nasilje, kako bi skupile hrabrost da prijave nasilnika.

amblic

Veliku odgovornost snose i mediji, čije neprofesionalno i banalizovano izveštavanje o ovakvim i sličnim slučajevima, služi samo za povećanje zarade kroz broj klikova. Tako je recimo za najčitaniji portal u Srbiji ovaj slučaj zabava?? Prava kategorizacija, nema šta. Uredništva medijskih kuća bi mogla da edukuju svoje novinare kako se izveštava o nasilju u porodici. Evo veoma korisnog linka.

Naravno, na našim internetima postoje i glasovi razuma.

femupo

djeric

f2

am1

Mreža ŽENE PROTIV NASILJA, je početkom februara izdala saopštenje o broju žrtava femicida u 2014. godini.

Žene koje su preživele nasilje nikada i ni pod kojim uslovima ne mogu da budu krive. Dakle, uvažene predrasude koje se odnose na ‘’izazvala’’, ‘’provocirala’’, ‘’varala’’, itd, zanemaruju nasilje i na taj način prebacuju krivicu na ženino ponašanje, koje se učitava kao uzrok počinjenog nasilja. Na taj način se ‘’pronalazi opravdanje’’, što je pogrešno. ŽRTVA NASILJA NIKAD NIJE KRIVA ZA NASILJE KOJE JE NAD NJOM IZVRŠENO! Za nasilje je uvek odgovoran samo i samo počinitelj!

 

Advertisements

8 thoughts on “Selfi je kriv za sve

 1. Ćupas, pederu, jedi govna majmune, ko se još slika sa napućenim usnama sa masnicom ispod oka, nema tu nikakvog nasilja nad ženom, već samo želje za medijskom pažnjom, ona nije nikakva žrtva, ona je još jedna umobolnica, kao što si I ti koji je brani, ne kažem da je neko nije udario, ali ona je udarena rođena, tako da ne smeta

  Sviđa mi se

  1. pozdrav i tebi druže. zanemariću ovaj homofobni ispad i ovo hranjenje govnima, pa da ti odgovorim zašto pišeš gluposti.

   elem, “nema tu nikakvog nasilja nad ženom“ — ne znam zaista šta je nasilje ako nije ono ovo je preživela ana marija. masnice se verovatno pojavljuju do zlih i sujetnih pogleda, te ostaje enigma kako su se pojavile na njenom licom. oh, gle čuda, pa mi imamo i javno priznanje od siledžije da ju je tukao! ali, nema nasilja jer se je ona opičila selfi.

   dobije batine i traži medijsku pažnju!? hm, zanimljiva postavka. stvarno bih voleo da zavirim u te umove eksperimenta radi. nije problem u njoj, ili bilo kojoj drugoj žrtvi, po hiljaditi put! problem je u vama što relativizujete nasilje stavljajući fokus na njen selfi. ŠTA VAS BRE BOLI UVO KAKO SE SLIKALA, ALO! to je bre njena stvar. ozbiljan problem je što vi pored evidentnog dokaza batina vidite da li je ona pućila usne ili ne. slikala se — super! za mene je to poprilično hrabar potez jer je skrenula pažnju na to da je preživela siledžijine batine i nadam se da će to da ohrabri ostale žene koje svakodnevno trpe i preživljaju nasilje, da prijave počinioce nadležnim organima. svaka joj čast na tome.

   e, ovo me već brine — “ona je još jedna umobolnica, kao što si I ti koji je brani“. ne zbog toga što ti pokušavaš da vređaš mene neargumentovano i neosnovano, što je tvoja nemoć i neznanje, već zbog toga što me optužuješ da branim žrtvu, nevinu žrtva koja to nije ničim zaslužila. trebalo bi da se preispitaš oko toga. sa svake strane ona je nevina. i etičke i pravne.

   vrhunac gluposti tvog komentara se završava ovde “ne kažem da je neko nije udario, ali ona je udarena rođena, tako da ne smeta“, ne zato što je kontradiktoran sa svojim početkom, već zato što ovim ti opravdaš to. ti si došao do zaključka da je ona “udarena rođena“, pa ne smeta da on nju udari zbog toga!? hm, zanimljiva logika. znači on može i treba da joj sudi i presuđuje, jel tako? a zbog čega? i kako? ne, na to pitanje se vi uopšte i ne trudite da odgovorite.

   žao mi je što ću da te razočaram, ali boriću se uvek protiv svakog nasilja i nedvosmisleno ću se stavljati u odbranu nevinih žrtava.

   drugarski pozdrav.

   Sviđa mi se

 2. Pustimo da Sud (o tome ko je kriv) donese odluku. Oh….wait….

  Uvek i slovima UVEK sam na strani žena, ali mi ovo više liči na manipulaciju medijima u neke svrhe. Moguće da grešim.

  Sviđa mi se

  1. ovde jedino mogu da manipulišu mediji kako bi zaradili klikove kroz senzacionalne naslove, i ovaj siledžija koji će pokušati sve kako bi pokušao da se opere od sranja koje je napravio. nadam se da će dobiti pošteno suđenje, kao i da će biti osuđen.

   Sviđa mi se

  1. ne treba je kriviti zbog toga. stres, pritisak, panika, strah, ko zna šta je sve u pitanju…

   u takvim situacijama država, odnosno tužilaštvo pokreće postupak protiv osumnjičenog, tako da biće procesa svakako.

   Sviđa mi se

Komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s