Gašić i nova stara afera

Pre nekoliko dana osvanula je vest da je Agencija za borbu protiv korupcije došla do zaključka da je ministar odbrane Gašić ’’bio u sukobu interesa’’ dok je obavljao funkciju gradonačelnika Kruševca. Kao tadašnji prvi čovek grada potpisivao je ugovore sa firmama koje su u vlasništvu njegove porodice, a sve se finansiralo iz gradskog budžeta. Zato je Agencija izrekla meru javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Nego, pravo da vam kažem, ja sam jako skeptičan prema ovim stranskim medijima. Oni svašta nešto pišu i objavljuju, al’ sve pogrešno. Eto, stalno huškaju narod na premijera ne bi li ga destabilisali u sprovođenju reformi; pa nas onda huškaju protiv naših ministara otkrivajući nekakve njihove ilegalne radnje – bože me sačuvaj i sakloni, pakleni planovi na sve strane! Evo, napadoše i Gašića, koji reče da ’’neće nikome dozvoliti da baca ljagu na njegovo ime’’ (nevin dok se Vučić ne dokaže).

Ne budem ti lenj pa odem da proguglam i vidim šta kažu naši mediji o celoj priči. Ne htedoh da verujem ni ovim domaćim velikim izveštačima pa udarih odma na ove lokalne. Ministar vojni je čovek iz Kruševca, oni će najbolje da objasne u čemu je stvar. Otvorim glavni gradski sajt krusevac.rs, kad ono – nemam šta da vidim, jer o njemu nema reči. Hm, možda preterujem kada očekujem toliko brzu reakciju uredništva, ipak je vest stara jedva nešto više od tri dana – a nisu bili u trodnevnoj žalosti! Nastavim ti dalje, skoknem na sajt rtk.rs, bivši regionalni servis građana, kad ono – i tamo nema ni reči o Gašiću. Dobro, nije čudno što u XXI veku ostajemo uskraćeni na internetskim portalima za vesti o najmoćnijem čoveku iz našeg grada.

Pređem ti na konzerativniji mod, uključim tv, listam lokalne stanice, ni na jednoj jedinoj neka vest o tome! Pa 100 mu plagiranih doktorata, nije valjda da nisu obavešteni? Ajd, Tv Plus je u vlasništvu Gašića, razumljivo, ne želi čovek da se eksponira; RTK je odskora u vlasništvu njegovog ortaka Radojice Milosavljevića, to može da se oprosti, verovatno je zaboravio čovek da podseti uredništvo; ali, zašto Tv Jefimija nije prenela vest, pojma nemam.

Doduše, kad čovek malo razmisli, zašto bi lokalni mediji i prenosili vesti koje imaju negativnu konotaciju? Jebeš optužbe za taj sukob interesa, zloupotrebu službenog položaja, prisvajanje lične materijalne koristi, jer, koga se to tiče – potrebne su nam lepe vesti. Podsetimo se samo kada je Gašić onomad sazidao crkvu svetog Gašića na Bagdali, svi mediji od Bujanovca do Horgoša brujaše o tome nedelju dana bez prestanka. Prava lepota jedna. Svi gladni u svako doba dana i noći mogu da odu i pomole se na primer, za zdravlje Vučićevo. Ili recimo poseta kruševačkoj bolnici od strane Gašića i Lončara! To je zaista vest koju treba svi mediji da prenesu. Kao što su i učnili. Došli ljudi, posetili, lepo se islikaše – sve osta zabeleženo. A tu je i maketa aviona, takođe u svim medijima prisutna vest, koja je nesumnjivo uticala na rast životnog standarda u Kruševcu.

Koliko god ove odluke bile iracionalne u svakom smislu, her ministar u jednoj od svojih izjava sumirao da takve vesti mogu smetati jedino nekim mrziteljima[1]. Naljutio se bio on tad, te valjda zato ima dopuštenje od svoje partije da demonstrira moć u Rasinskom okrugu. Jer, evo, baš danas je obilazio gradilišta sa aktuenim gradonačelnikom Dragijem Nestorovićem. Obišli ljudi, dadoše izjave, kamere snimiše, tapšači po službenoj dužnosti vredno obaviše svoj posao – standardna koreografija.

Suštinski, Gašić nam je zapravo umnogome olakšao stvar preuzevši na sebe selektovanje vesti koje će se prikazivati/emitovati na lokalnim medijima. Na taj način deficitarni kurs demokratije u cilju postizanja transparentnosti ostaje stabilan – što je dobro! Javnost ostaje uskraćena za bitne informacije; sužava se prostor za iznošenje kritičkog mišljenja; marginalizuju se konstruktivni analitički sadržaji o radu vlasti; sužava se krug donosioca odluka i atomizuje se moć odlučivanja. U takvim situacijama, nastaju povoljne prilike za razne finansijske malverzacije od kojih profitiraju određene političke i interesne biznis grupe.

Ako se osvrnemo i prebrojimo sve ministrove afere od trenutka kada je ušao u visoku politiku, doći ćemo do zaključka da mu je to srednje ime. Jer, malo-malo, pa eto njega na naslovnoj strani kao glavnog, ili bar glavnog sporednog, aktera nekog velikog belaja. A kad visoki zvaničnici učestvuju u belaju, iskustvo nas uči da se nastala šteta preliva na pleća običnog čoveka.

Onaj filozof Hegel je u svoje vreme govorio da se istorija ponavlja dva puta. Na to se nadovezao bradati Marks rekavši da prvi put ide kao tragedija, a drugi put kao farsa. Nama se, između svega ostalog, desio Gašić. I ponavlja se. Često.

bratislav-gasic-foto-novosti.rs_
izvor fotografije: vojvodjanskenovine.rs

1. mrzitelji – Gašićeva omiljena reč koju koristi za targetiranje ljudi koji kritikuju nerazumne odluke lokalne vlasti.

Advertisements

One thought on “Gašić i nova stara afera

Komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s