Ser Bata Gašić i njegov greh

Javnost Srbije se s pravom poprilično uznemirila nakon skandalozne izjave Ser Bratislava od Kruševca prilikom davanja intervjua u Trsteniku, dok je pre nekoliko dana obilazio pogone Prve petoletke. On je reagovao manirom pravog srednjovekovnog viteza kada je u svom primitivnom pokušaju da bude duhovit izgovorio ’’Volim ove novinarke koje ovako lako kleknu’’, nakon što je novinarka B92 Zlatija Labović, čučnula ispred ministra kako bi se sklonila iz kadra snimatelja. Šteta što Gašiću ranije nisu skrenuli pažnju bar njegovi botovi okruglog stola, možda bi naučio da je seksistički viteški kodeks koji gaji zvanično prevaziđen još u XIX veku, bar sa emancipatorskog stanovišta. No, upravo usled deficita emancipatornih politika u vladajućoj ideologiji, nastaje prostor za reflektovanje mačizma kroz demonstraciju moći iz privilegovane ministarske pozicije.

Nakon što je pokušao da ponudi građanima i novinarki B92 izvinjenje, uz moljenje da mu ’’veruju da se zbog izjave iskreno kaje’’, nije mu trebalo mnogo vremena da se sam demantuje, jer je na jučerašnjoj medijskoj konferenciji pročitao unapred pripljemen tekst, bez ostavljanja mogućnosti novinarima i novinarkama da mu postave pitanja. Zašto je onda organizovana konferencija za novinare? Verovatno da se izvini, Vučiću. Ali, čak i da smo mu na trenutak poverovali, takvo bahato ignorisanje u ovom trenutku nas razuverava tobožnje iskrenosti tona njegovog izvinjenja. To ignorisanje ne predstavlja samo odsustvo moralne odgovornosti, već i drsko nastavljanje jednog pogrešnog funkcionalnog patrijahalnog obrasca.

Kada smo kod ’’davanja’’ prostora za polemisanje o ovom problemu, interesantno je napomenuti da u glavnim kruševačkim medijima ova vest nije objavljena. Glavni gradski sajt krusevac.rs, kao i doskorašnji javni servis rtk.rs (Radio televizija Kruševac), nisu uopšte preneli najviralniju vest u poslednja tri dana. Cela zemlja o tome bruji, a kruševačkim  medijima[1] nigde ni reči. Oni poganog jezika rekli bi da je to cenzura (sic!). Ako se budete dodatno potrudili, videćete da na pomenutim sajtovima ne postoji nijedna vest u kojoj se bivši gradonačelnik Kruševca pominje u negativnom kontekstu od trenutka kada mu je dodeljena ministarska fotelja. Sasvim je razumljivo što objave nema na televiziji Plus – ona je ipak u vlasništvu Gašića.

1
preuzeto sa blic.rs

Uvidevši da mu je partijski zamenik pao u trenutku istine, kompletnoj priči se vrlo brzo priključio i premijer Vučić, jer zicer prilika za ubiranje poena kod šire javnosti se ne propušta. Predsednik vlade je najavio smenu ministra. Iako nema zakonska ovlašćenja da smenjuje ministre, jer to može da učini samo Skupština na predlog vlade (ukoliko sam ministar ne podnese ostavku), nesumnjivo možemo da očekujemo ubrzano pronalaženje tehničkog rešenja Gašićevog razrešenja (što je dobro!), ali samo iz razloga što premijer koristi situaciju za političko profitiranje i jačanje svoje pozicije (što nije dobro!).

U tom kalkulisanju Vučić kaže „Gašić je taj posao obavljao bolje od mene, obavljao je posao 10 puta bolje od onih koji ga kritikuju“, te nam jasno stavlja do znanja kako ocenjuje njegov dosadašnji (ne)rad. Tako je u daljoj odbrani člana svoje vlade kazao ’’Postavljao sam sebe kao štit, i uvek sam dobro uradio, štitio sam ih od lažnih napada i optužbi. Time sam štitio Srbiju i državu, ali oko ovoga ne mogu da pronađem ni izvinjenje, ni opravdanje’’ što direktno implicira da je najveći Gašićev prestup tokom ministrovanja jedna prostačka izjava, i to svakako jeste skandal sam po sebi. Međutim, davanjem epske dimenzije tom ispadu ima za cilj perfidno potiskivanje dosadašnjih mnogobrojnih afera najkompromitovanijeg ministra u ovoj vladi. Umesto da je ranije smenjen za daleko ozbiljnije slučajeve (helikopter, sukob interesa, itd), sada krajnje ironično biva lišen funkcije zbog verbalnog delikta. Onomadnje ’’Ne dam Gašića’’ transformisalo se u: Dobro, evo vam ga sad, ali za bezveze.

Vučić je morališući napao Gašića zbog seksizma rekavši ’’Moramo da zaštitimo sve žene u Srbiji, to je bila loša poruka za sve žene i kada sam postao premijer, rekao sam da će biti moderna, pristojna zemlja. To je zemlja u kojoj se ne verđaju žene, u kojima nema mačizma i seksističkih uvreda“. Mora se priznati da je pomalo čudno što kritika iz moralne pozicije dolazi od nekog ko je o svojoj bivšoj ženi rekao „Ženu mnogo volim i ni za šta na svetu ne bih je menjao. Naprosto je obožavam. Kao ličnost veoma je suzdržana i odmerena. Nikada me ne pita gde idem i kada se vraćam. A ona ne ide nigde bez svoje dece i bez muža. S drugaricama u kafić izlazi kada ocenim da je u pitanju neki prikladan datum.“ Nije se to dogodilo tako davno, a možda je samo istrgnuto iz konteksta sve što je premijer izgovorio u prošlosti, ko će ga znati. Ovaj problem ozbiljnijim čini njegovo besprekidno prisustvo, odnosno trajanje, i smena jednog ministra ga ni na koji način ne rešava, što ne znači da Gašić treba da ostane na toj poziciji. Naprotiv, i kad ode, javni diskurs ostaje i dalje zagađen, kao i sistem koji sve to reprodukuje.

’’Nadam se da će Gašić za godinu ili dve moći da se vrati u javni život, sa većim legitimitetom, jer je podneo žrtvu koji drugi nisu“, što znači da se vladajuća politička garnitura bazira isključivo na apsolutnom poverenju i odanosti premijeru, koji ima moć da amnestira činovnike po želji. Kakvu je žrtvu podneo Gašić, niko sa zdravim razumom ne zna. S druge strane, ono što sigurno znamo jeste da žrtve definitivno nisu podnele Gašiće. U tom smislu, najtačniju konstataciju aktulene priče dala je upravo novinarka B92 Zlatija Labović, kada je izgovorila da je to ’’Izjava koja obeležava jedno vreme’’. I ne samo da obeležava, već i određuje.

1. Lokalni mediji nisu objavili vest od trenutka kada je Gašić dao izjavu do 09. 12. 2015 u 11h:30min kada je poslednji put pristupljeno pomenutim sajtovima.

Advertisements

11 thoughts on “Ser Bata Gašić i njegov greh

 1. Никада нећу моћи да разумем потребу полуписмених људи да пишу, макар и блог! Разумем жељу да изразе свој став, који је углавном легитиман, али зар није лакше да се пре тога подсете градива српског језика и узму правопис у руке? Поражавајуће је, колико видим, да је то узело маха на локалним крушевачким сајтовима! Колико год да сте у праву износећи мишљења у блоговима и на порталима, нико вас неће узети за озбиљно, јер то што показујете да је неко други неписмен и необразован, не значи да ви јесте. У нади да ћете се пре новог блога, текста или нове вести на локалном порталу окренути правопису, не очекујући да објавите овај коментар, радостан што га читате, срдачан поздрав! п.с. Антологијски део блога : „Иако председник Владе нема законска овлашћења да смењује министре…“

  Sviđa mi se

  1. ovoliko ronjenje suza i tapšanje po ramenu ne videh još od kad je toma nikolić štrajkovao glađu.

   vidi, na mom blogu se komentari objavljuju automatski, što znači da cenzura nije prisutna. pluralitet mišljenja je divna stvar, ali zaista nemam vremena da se bavim krajnje marginalnim pitanjima. greške u rasuđivanju su daleko veće od gramatičkih grešaka, tako izvršeni uviđaj o postojanju istih, usled zanemarivanja institucionalizovanog seksizma dokazuje da ti imaš mnogo veći problem, samo ti je fokus usmeren u pogrešnom pravcu.

   pozdrav.

   Sviđa mi se

   1. Поштовани, не бих се даље прегањао. Желео сам да Вам дам добронамеран савет. Похваљујем то што нисте цензурисали коментар, али боље би било да сте се задржали на Вашем ставу о „грешкама у расуђивању“. Очито да нисте лепо повезали или уопште нисте схватили оно што сте прочитали у мом коментару. Рекох, ставови су легитимни, али за неког ко има амбицију да буде тзв. блогер и да речи буду његово „игралиште“ морате да будете писмени и да водите рачуна о томе. Свакако ви ћете и даље писати, али би било лепо да то буде пре свега писмено и на вишем нивоу, када говоримо о стилу. Овако имате логореичне испаде фраза и речи које неуким људима звуче важно, а у суштини ниште не говоре, сем да онај ко их користи или нема довољно образовања из правних или политичких наука, или ако их формално има, оставља дилему да их је стекао на неки сумњив начин. Пример : „институционализовани сексизам“! Та синтагма, ама баш ништа не значи! У прошлом коментару на крају навео сам још један „бисер“. Све је ово добронамерно и немојте стављати у дневни контекст, јер ће то проћи и опет доћи, нажалост, такво је време, такви су људи, али то није разлог да остаје неписменост и неукост. Свако добро!

    Sviđa mi se

    1. u diskusijama ovog tipa bilo bi dobro videti nekakav argument, kako bi imalo smisla nastaviti njihovo vođenje.

     elem, u prvom komentaru napisano je da nekog (gašića) kritikujem zbog neobrazovanosti — što nije tačno. u pitanju je prostakluk, a i obrazovana osoba može da bude prostački nastrojena. to je pokušaj zamene teza sa tvoje strane. pošto se nije odmaklo dalje od mog odgovora, nije zgoreg da ti još jednom ponovim. stavljanje akcenta na gramatičku grešku i/ili greške pored toliko afera u kojima se pominje gašić može da znači samo hvatanje za slamku u pokušaju odbrane optuženog. dakle, još jedna zamena teze koja ima za cilj da u fokus stavi gramatičko/stilsko štagod nešto ispred konkretnih problema od kojih često zavise i životi.

     perfidno igranje na kartu „logoreičnih ispada“ usled kojih ja pokušavam da „neukim“ ljudima prodam sintagmu „institucionalizovani seksizam“ koja „ama baš ništa ne znači“, suštinski govori o tvojoj političkoj nepismenosti. vidiš, postoji nešto što se zove „politike rodnih studija“ (svake godine na fpn-u u beogradu imaš dvosemestralni kurs istih, doduše jeste malo skupo, ali vredi), koja se temeljno i konstruktivno između ostalog bavi i seksizmom, kao i njegovom instrumentalizacijom. a slobodno možeš da se dotakneš i neke feminističke literature, pa još podrobnije da se pozabaviš temom.

     e sad, kada već spominješ neukost, to je pokušaj diskreditacije nečeg na banalan način pot optužbom da je izrečeno/napisano banalno. banalne su takve konstrukcije. 😉

     pozdrav.

     Liked by 1 person

 2. Pobogu dečko… Ne, zaista, šta ti je? I pored pregršti dobre volje ne mogu da pojmim šta jednog muškarca, dakle osobu sa penisom u predelu međunožja, može da natera da piše škrabotine o seksizmu, mačizmu, patrijarhatu, emancipaciji i ostalim baljezgarijama. Još jednom: pobogu dečko! Zar zaista misliš da ijedna žena želi da ima pored sebe šonjavog šušumigu koji laprda okolo o – pazi sad! – FEMINIZMU. Pa zaboga čak i ženama koje se zamlaćuju tim pomodnim budalaštinama hronično hvali seksa i niko neželi da ih dotakne ni selfi štapom, a muškarac koji samo prevali preko tastature reč ,,seksizam“ u rečenici koja nije nemilosrdna sprdnja ni ne zaslužuje da se muškarcem naziva. Preispitaj malo svoju seksi orijentaciju. Zavuci tanane prstiće u gaće i proveri da li tamo imaš useklinu ili ispupčenje… Slutim da će u pitanju biti ovo prvo. A u vezi gašića i sve ove iskonstruisane prenapumpane farse imam da kažem kratko i jasno – žena treba da bude žena, muškarac treba da bude muškarac. Svi mi rođenjem donosimo na ovaj svet jednu energiju koja je ili poglavito ženska ili poglavito muška, ali to je već neka žešća priča i ne želim sad da davim više nego što je potrebno, ionako sa mse raspisao previše. Pozdrav od kolege i daj bože da se u vremenima koje predstoje osvestiš i počneš da živiš u skladu sa spolovilom(if any!)koje ti landara u međunožju.

  Sviđa mi se

  1. uh, svašta bre napisa čoveče, al’ ajd, da krenem redom. to što ne možeš da pojmiš “pored pregršti dobre volje“ da neko “piše škrabotine“ o tome, vidiš, stvarno nije moj problem, jebiga. mada, kada napišeš da ne možeš da pojmiš kako neko piše o emancipaciji, mislim da to jeste problem. ozbiljan. čak i ako stavimo po strani da feminizam budalasto nazivaš “pomodnom budalaštinom“. problem je ta stereotipna mačoistička i seksistička percepcija o nedojebanim feministkinjama. kapiram ja taj sklop, u aktivizmu sam već 7-8 godina, jebiga, nego, da ti otkrijem jednu tajnu: TEBRA, SVI SMO NEDOJEBANI! ZA VJEK VJEKOVA! NE POSTOJI OSOBA NA PLANETI KOJA JE DOJEBANA! evo jednog fenomenalnog teksta (emancipatornog) na tu temu https://prelepifeler.wordpress.com/2013/09/02/mi-nedojebane-s-kolodvora-internet/, samo, čuvaj se, pisala ga je feministkinja, možda te ujede preko monitora. 😉

   nadam se da kada kažeš “iskonstruisane prenapumpane farse“ u vezi gašićevog ispada ne misliš poput kruševačkog sns bota da je sve to dirigovano kako bi se destabilizovala država, spreči vučićevo sprovođenje reformi, itd – jer, to bi bio već ozbiljan problem. mada, nekako me ne čudi da autor ovog ljigavo odvratnog teksta http://amitzdulniker.com/2014/03/28/skinuo-sam-joj-gace-i-evo-sta-se-dogodilo/ može da pomisli o izjavi tog tipa upućenoj jednoj ženi.

   ovo “žena treba da bude žena, muškarac treba da bude muškarac“, kao i ova sranja o prenošenju poglavito muške i poglavito ženske energije (wtf), tebra, ova percepcija je na toliko mnogo nivoa pogrešna i netačna, da stvarno nemam vreme, a ni želju da ti objašnjavam. imaš dvosemestralne dodiplomske studije roda na fpn-u u beogradu, pa ono, vidi, oprobaj se, a mogu da ti kažem da je jako korisno.

   e sad, pokušavao sam života mi da dokučim kakve veze ima moja seksualna orijentacija sa temom o kojoj sam pisao, kao i to da li diram svoj penis koji landara!? ne, časna reč jesam, ali nisam nikako uspeo da ukopčam vezu, jebiga. ako te baš zanima, heteronormativac sam, zadovoljan svojim trenutnim seksualnim životom, a pride i masturbiram. ne znam šta te još zanima, ali slobodno pitaj.

   eto, uzvraćam pozdrav, i želim ti da imaš seks.

   Liked by 1 person

Komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s