Gašić protiv žena Peščanika

pescanik
Foto: 037ks.com

Građani Kruševca su pre nedelju dana, u poslednjem prikazivanju emisije Kažite konkretno u 2016. na RTK, imali prilike da čuju člana predsedništva vladajuće stranke Bratislava Gašića. U studiju je preko puta njega sedeo i Đorđe Kovačević, direktor ove televizije u ulozi voditelja jer, nije valjda baš najbolja ideja da nezvanični gradonačelnik Kruševca sam sebi postavlja pitanja, i sam na njih odgovara. Ipak to u ovoj zemlji jedino može Vučić. Nego, ser Gašić se, vrteći one odavno izlizane ploče o prosperitetu grada u svim segmentima, dotakao i Udruženja žena Peščanik, kao i ’’kritičara[1] sa društvenih mreža’’.

Mogao je Gašić mudro da prećuti i, da se bezbolno drži ponavljanja uobičajenih govorancija, ali nešto mu nije dalo mira te je pomenuo onaj nesrećni zid oko romskog naselja Marko Orlović. Za njega je rezidencijalna segregacija – samo vlast to ne zove tim imenom – dobro rešenje, kao što je više puta u toku emisije i istakao. Kazao je on, između ostalog, kako ranije ’’žene sa torbom nisu smele da prođu pored naselja’’!? Problematičnost ove izjave[2] krije se u implikaciji da u naselju živi toliko maničnih nasilnika koji samo čekaju da tu prođe ’’žena sa torbom’’, ne bi li je, opljačkali? Ali mi znamo već da je vlast podigla zid (“zvučnu izolaciju“), iz brige prema Romima. No, ono što je Gašiću zasmetalo i nagnalo ga da se oglasi po tom pitanju, jeste protestni skup kod zida, kao znak podrške meštanima Marka Orlovića. Među 50 okupljenih ljudi, pored Mreže žena Rasinskog okruga, Ženskog romskog centra i Levice Srbije, najbrojnije su bile aktivistkinje Udruženja žena Peščanik, čije je saopštenje potpisalo 22 nevladine organizacije.

Iako od ranije postoji sukob na relaciji Gašić – Udruženje žena Peščanik (jer svaka kritika na račun njegove vlasti u njegovom gradu nije dobrodošla), neznajući kako da unizi jedan solidarni i ljudski čin, dosetio se on da im lupi – a šta bi drugo – etiketu stranih plaćenica. Navikle su one da uzimaju pare od Amerikanaca, te se poput ostalih nevladinih orgazaicija u Srbiji nalaze na Soroševom platnom spisku. To je, dakle, krajnji domet gašićevsko-naprednjačke argumentacije, koja je naravno: netačna.

Kako režimska tabloidna glasila, gde prednjače televizija Pink i dnevni list Informer, gotovo svakodnevno senzacionalno pišu o ’’stranim plaćenicima’’ u našim redovima finansiranim od strane Soroša da ruše Vučića, tako je kruševački zadužbinar izmaštao da se taj isti Soroš ne zaustavlja na rušenju vlade Srbije, već plaća i nekakve manje grupacije da podrivaju lokalnu vlast, pa se u toj nemilosrdnoj borbi, eto, zalomio i ovaj nesrećni Kruševac. A, ako je suditi po pisanju režimske štampe o visini utrošenog novca namenjog rušenju svih nivoa vlasti u Srbiji, Soroš bi ove godine trebalo da proglasi bankrot. S druge strane, izgleda da vladajućoj naprednjačkoj koaliciji 66 od 70 odbornika u lokalnom parlamentu, uz kontrolu svih institucija i javnih preduzeća nije dovoljno za apsolutnu kontrolu nad gradom.

Finansiranje žena Peščanika lako se može proveriti zato što je transparentno, te uz jednostavni odlazak na njihov sajt udruzenjepescanik.org svako zainteresovan može da vidi ’’ko ih plaća’’. Pored toga što se može da videti da ih Fond za otvoreno društvo nikada nije plaćao, jasno su istaknute sve organizacije koje su finansirale njihove projektne aktivnosti. Međutim, da bi raščistili neke nedoumice važno je istaći da su projekti ove organizacije u dva navrata bili finansirani i od strane Ministarstva za rad i socijalna pitanja. Prvi put 2011. i drugi 2014. godine, za vreme naprednjaka. E sad, postavlja se logično pitanje zašto bi pomenuto ministarstvo finansiralo projekat vezan za obuku novih konsultantkinja na SOS telefonu stranoplaćeničkoj organizaciji ostaje i dalje nejasno. Ili, možda samo naprednjački kadar želi da organizacije koje dobijaju sredstva od države ne kritikuju vlast, što je, razume se, potpuno sumanuto; ili, Gašić ima neka određena saznanja, ali ne želi da o tome obavesti nadležne institucije. No, njemu je svakako bilo lakše da u javnost iznese laž o finansiranju žena Peščanika kroz jeftin pokušaj diskreditacije njih kao neke zavereničke grupe. Za razliku od vlasti koja vrši getoizaciju čitavog naselja i seti se tih ljudi jedino pred izbore kada im daje pakete sa hranom, ova organizacija se godinama unazad bavi konkretnim problemima Romkinja iz ovog naselja.

Gašićev nastup je ništa drugo no čista demonstracija moći. Jer, ne smetaju njemu žene Peščanika, a niti imaju moć da ga ugorze na bilo koji način, dok na kraju krajeva, to nije ni cilj njihovog postojanja. Problem je što u ovoj beznadežnoj situaciji po građane, vlast u nedostatku opozcije mora da ima nekog neprijatelja, makar i izmišljenog. U tom kontekstu, targetiranje borkinja za ljudska prava je polazna odlika svih represivnih režima. Ali građani o tome ne mogu da se informišu putem lokalnih medija, zato što su svi cenzurisani, pa smo u borbi za veću demokratičnost od strane ove vlasti osuđeni da budemo, kako Bata Gašić kaže, ’’kritičari sa društvenih mreža’’. U ovim vremenima medijskog mraka, to su jedina mesta gde glas otpora može da se čuje.

  1. Za Gašića su oni koji kritikuju vlast “mrzitelji“.
  2. Podsećanje na Gašićevu rasističku izjavu ’’Za nas u Kruševcu ne mogu da kažu da smo rasisti jer mi kad na ulici vidimo crnca, trčimo da se slikamo s njim’’.
Advertisements

Komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s