Ko je ovde paranoik

foto: rtv.rs

Nije neka novost da poslušnički mediji brane vlast. Odvajkada je poznato da sve podguzne pizde predano služe gazdama od čije milostinje žive. Nije novost ni da u toj odbrani kreiraju i napade na sve one koji se kritički odnose prema vlastima, jer sitne duše lako gutaju naredbe odozgo. Kako bi u potpunosti dokazali da su u vlasništvu Bratislava Gašića, produkcija Televizije Plus je ovih dana lansirala veoma interesantan video prilog. To je bio jedan jako hrabar, pomalo lud i pre svega, užasno glup potez. Zapravo, bio je na toliko mnogo nivoa glup da su (valjda) sami shvatili, te doneli odluku o uklanjanju video materijala sa svoje fejsbuk stranice. Ali, neznajući za ’’jednom na internetu, zauvek na internetu ’’ pravilo – zakasnili su, pa ovaj hit još uvek kruži kruševačkim internetom.

O čemu je, u stvari, reč? Naime, prilog u trajanju od skoro četiri minuta naslovljen je ’’Bez Bate nema slavlja’’. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na video posavetujte se sa zdravim razumom. Upozoreni ste! Na snimku je prikazano glasanje Bate Gašića (koji se krsti pre ubacivanja listića u kutiju), kao i snimci glasanja sa nekoliko biračkih mesta u Kruševcu. Kasnije se pojavljuje zamrznuti kadar Vučića i Gašića zagrljenih u slavljeničkom zanosu. U poslednjih pola minuta vrte se inserti ulične proslave naprednjaka. Ništa neobično, pomislio bi svako normalan.

Međutim, kompletan video prati naratorsko čitanje teksta što zapravo predstavlja Gašićevo obraćanje onom delu građana i građnaki koji su glasali protiv Vučića, a usputno iznosili zapažanje na društvenim mrežama da Gašića nema u glavnom štabu SNS-a. I šta je tu neobično? Pa taj pokušaj da budu duhoviti na montipajtonovski način dok se vrcavo premišljaju da li pomenuti građani i građanke imaju dijagnozu f20 (shizofrenia) ili f22 (paranoja)!? Kako rekoše, između ova dva f, odnosno – šizofrenije ’’mladalačko ludilo, koje na žalost ne prestaje’’, i paranoje ’’znate ono neko ih prati, prisluškuje, proganja, preti…’’, kroz paternalizujući ton poručili su građanima da im je veća frka od ovih potonjih, ali iskazali i nekakvu vrstu zabrinutosti rekavši ’’dragi f-ovci razmislite o svojim f šiframa’’. I pravo da vam kažem, razmislio sam. Jebeš to što su uspeli da stigmatizuju osobe koje zaista psihički boluju. Dubljom analizom ovog idiotskog proizvoda se ne treba baviti, jer zbog njegove degutantne površnosti i nema prostora za tako nešto. Daleko je važnije pozabaviti se dekonstrukcijom same ideje i pokušajem realizacije iste.

Adresa Mićuna Pavlovića broj 1, zgrada Televizije Plus. Na prvom spratu neposredno po isteku radnog vremena u montažnoj sobi sede podguzni uposlenik A, i podguzni uposlenik B. Kako su počeli protesti širom Srbije, morali su nekako da reaguju, pa je jednoj od te dve glave palo na pamet: video u kombinaciji sa baljezganjem – i Vučić sit i Gašići na broju – može, vadi snimak iz arhive. Tako su brainstorming-ovali pa krenuli od toga da je najbolje pohvaliti prvo Vučića. Ipak je on i njihovog gazde gazda, pa se gazda neće naljutiti što se prvo odaje pošta novom predsedniku, tj starom-budućem gazdi. U toj želji, ti grdnici grdni rekoše da su sve svetske novinske agencije prenele vest o Vučićevoj pobedi pod naznakom ’’hitno’’. Dobro, svako sa dva grama mozga zna da je ta neistina najobičnija budalaština – iako su to dva puta pomenuli. No, ono što im je u tim momentima (ne)namerno promaklo jeste da je većina svetskih agencija prenela vest o ’’protestima protiv diktature’’ širom Srbije – hitno ili ne, to je sad manje važno.

E sad, podguzni uposlenici ne bi bili to što jesu – dakle, podguzni uposlenici – kada ne bi napravili dodatno sranje. Malo je tim mastermind-ovima bilo što su učitali raznorazne stavove građanima koji ne konzumiraju sranja režimskih medija, nego su se na to nadovezali pripisivanjem kolektivne f dijagnoze. Ne znam otkud im ta ideja, ali vrlo moguće je da se inspiracija rodila na najreprezentativnijem uzorku oličenom u političaru koji se danonoćno ne skida sa, skoro pa svih medija. I uvek su nekako svi okrenuti protiv njega; uvek je neka zavera sa ciljem destabilizacije države uperena protiv njega; uvek neki ljudi proganjaju njegovo zalaganje, rad i trud; uvek se u svom tom patetisanju i melodramatici predstavlja kao žrtva. Otud valjda sopstvene nedostatke valja pripisati neistomišljenicima.

Međutim, tu nije kraj. Naime, nakon prekora građana zbog pomisli da Vučić nema poverenja u Batu, i da ga je, kako kažu ’’pustio niz vodu’’, usledilo je hvaljenje da novoizabrani predsednik i aktuelni premijer ’’ne ide kući dok Bata ne dođe u stranačke prostorije’’. Ali, i ’’vera i nada’’ da Čarapani ponovo imaju ministra, što znači da je ova kompletna ogavština napravljena kako bi se dokazalo – ne znamo kome – da Gašić ponovo pretenduje na neku visoku funkciju.

Situacija sa poltronima je krajnje jednostavna, ali se oni svojski trude da je učine kompleksnijom, iako im ne ide baš od ruke. Znaju građani, bar oni koji sami promišljaju o stanju u društvu, da Vučić nije pustio Gašića niz vodu. Njemu treba odani poslušnik da bi vladao onako kako želi da vlada, a za uzvrat dozvoljava ser Gašiću da izigrava feudalca u Rasinskom okrugu, pa je otud evidentno da će ovaj ponovo dobiti fotelju. Ono što, jebiga, smeta zdravom razumu jeste ponovni povratak na mejnstrim političku scenu jednog od najkompromitovanijih političara u proteklih pet godina. Dovoljno je setiti se samo afere ’’Helikopter’’ i reći ’’He he, kuš’’.

Advertisements

One thought on “Ko je ovde paranoik

Komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s